Skolsamarbete fk-åk 6 i Köping

Frauke Kuster är församlingspedagog och jobbar främst med barn i åldern 6-12 år.
Hon finns som tillgång i skolarbetet och kommer gärna ut till skolorna för att hålla eller delta i lektioner.
Skolklassen kan även komma till kyrkan eller S:t Olovsgården för att ha en samling.

Samarbete skola–kyrka läsår 2018/2019

Förskoleklass

Prinsess och Prinsskolan

Tre lektioner som handlar om att var och en är fin och bra på nåt, att bestämma på ett bra sätt, kunna hantera sina och andras känslor och att vara modig fastän man är rädd. När vi har klarad av alla utmaningar är det dags för den högtidliga kröningen med tårtkalas.

Lektion 1 och 2 är på skolan och tar 1 timme.

Lektion 3 med kröningen är i kyrkan och tar ca 1,5 timmar.

Jag mailar förslag om tider när det är dags för din klass.

Julspel

Maria, Josef, herdarna och alla de andra spela upp vad som hände den allra första julen.

Munktorp (Klockargården) 10/12 kl 10

Odensvi (skolan) 10/12 kl 13

Köping (kyrka) 17/12 kl 11.30, 18/12 kl 9, 19/12 kl 9.

Åk 1

Jul med pyssel

Tillsammans tittar vi i tomtens säck och öppna paketen. Där i finns julens personer och djur som vi ställer vid stallet och berättar om. Vi sjunger även några julsånger och efter samlingen blir det pyssel. Varje klass gör ett eget julpyssel som sedan blir en utställning på gammaldags julmarknaden i Köping på första advent.  Därefter flyttas utställningen till Köpings kyrka och biblioteket.

Samlingen tar ca 1,5 timmar och bokas v 47 och 48.
I Köping är lektionen på S:t Olovsgården.
I Munktorp och Odensvi på skolan.

Från jul till påsk

Påskberättelsen som börjar med Jesus födelse och några händelser ur Jesus liv så att barnen ser helheten. Medans jag berättar lägger jag ut en väg med dukar mm och barnen får öppna påskägg med ledtrådar. När berättelsen är klar pratar vi om olika viktiga dagar i stilla veckan och påsk och pekar ut händelserna på vägen.

Samlingen tar ca 1 timme och är i klassrummet.

Åk 2

Advent & jul

Vi pratar om viktiga dagar i advent och jul (första Advent, Lucia, Julafton, Trettondagen)
och öppna luckorna i adventskalendern där vi hittar ledtrådar vad dagarna handlar om.

Lektionen tar 1 timme och är antingen på skolan eller i kyrkan.

Kan bokas v. 49 och v. 50

Fk-Åk 2

Internationella barndagen i Köpings kyrka

Utställning om barn i olika länder med fakta, många bilder, smakprov, lekar, pyssel och prova på.

Tisdagen 2/10 kl 8.30-13

Onsdagen 3/10 kl 8.30 -13

Inga fasta tider men anmäl på mail när ni kommer.

Åk 3

Kyrkopedagogisk guidning

Vi upplever kyrkan och dess föremål ur ett historiskt perspektiv. Kyrkopedagogiken är upplevelsebaserad och handlar om att vara delaktig med alla sinnen. Vi behandlar följande punkter ur läroplanen:

• Hemortens historia. Vad närområdets platser, byggnader och vardagliga föremål kan berätta om barns, kvinnors och mäns levnadsvillkor under olika perioder.
  • Kristendomens roll i skolan och på hemorten förr i tiden.
  • Religioner och platser för religionsutövning i närområdet.

Lektionen tar ca 1,5 timmar och kan bokas hela året.

Bland spöken & helgon

Halloween, alla helgons dag, allhelgonadagen och alla själars dag. Vad är vad? I en lättsam föreställning reder vi ut begreppen. I dramat möter vi helgon och personer som har med höstens högtider att göra. Det blir även tid för eftertanke.

Spelas på S:t Olovsgården 24 och 25/10

Speltid: 60 min.

För mer info se ”Kultur i skolan” foldern!

Åk 4

Harry Potter

På grund av brist på medverkande är Harry Potter inställd i år.

Påsk och värdegrund

Vi kommer att göra olika övningar kring värdegrundsteman och kopplar sedan ihop det med bibelns berättelser från Askonsdag till Påsken. Grundkonceptet är från ”påsk på stan” fast nu i klassrummet.

Lektionen tar ca 1 timme och kan bokas både i klassrummet och i kyrkan/ S:t Olovsgården.

Åk 5

Abrahams barn — gemensamheter inom de monoteistiska religionerna

Utgångspunkten är den gemensamma historien med Abraham som allas stamfader. Sedan handlar det om likheterna (bok, hus, bön, fester mm) mellan religionerna och jag har en hel låda full med olika föremål som används i varje religion.

Lektionen tar ca 2 timmar.

I Köping på S.t Olovsgården.

I Munktorp/Odensvi på skolan.

Kan bokas hela året.

Åk 6

Kyrkopedagogisk guidning: Funderingar om livet och värderingar i kyrkorummet

Ur läroplanen:

Undervisningen ska stimulera eleverna att reflektera över olika livsfrågor, sin identitet och sitt etiska förhållningssätt. På så sätt ska undervisningen skapa förutsättningar för eleverna att utveckla en personlig livshållning och förståelse för sitt eget och andra människors sätt att tänka och leva.

• Vad religioner och andra livsåskådningar kan betyda för människors identitet, livsstil och grupptillhörighet.
  • Frågor om vad ett bra liv kan vara och vad det kan innebära att göra gott.
  • En vandring utanför och i kyrkan med olika stationer som handlar om värdegrunden och livsfrågor på olika sätt.

Vi kommer att fundera, skriva, rita… tillsammans och behöver ha ca 90 min på oss.

Kan bokas hela året.

Elevers röster:
”Det var intressant och roligt.”

”Det var kul att prata i mikrofonen.”

”Det handlade om livet eller om sig själv.”

Skolavslutningar

I möjligaste mån kommer jag att medverkar vid skolavslutningar i kyrkan.

För information och bokning:

Frauke Kuster, församlingspedagog
e-mail: frauke.kuster@svenskakyrkan.se