Barnevenemang

Harry Potter Experience

I höst kommer S.t Olovsgården att förvandlas till Hogwarts magiska skola för häxkonster och trolldomsmagi.

Syfte:
Professor Dumbledore inleder the Harry Potter Experience med att fråga vilken den största magin är? Vänskap!

Som kyrka jobbar vi med barn och ungdomars värdegrund. Harry Potter berättelsen handlar om vänskap, utanförskap, att ställa upp för varandra, att välja den goda sidan i livet även när det kostar på och att det är viktigt att någon ser dig och tror på dig.

Vi vill skapa en dag där både barn och vuxna kan leka och ha roligt tillsammans!

Innehåll:
S.t Olovsgården förvandlas till Hogwarts med 15-20 olika stationer/lektioner som Örtlära, Försvar mot svartkonster, Magiska instrument, Ollivanders trollstavstillverkning, Runornas hemlighet, Trollformler, Talmagi, Har du Mugglare i släkten, Ansiktsmålning, Sorteringshatten och mycket mer.

På fredagen får alla fjärdeklassare i Köpings kommun komma till arrangemanget där alla lektioner har ett lärande syfte. Inspiration och tema till stationerna är självklart hämtade från Harry Potter böckerna. När eleverna har deltagit i minst fyra lektioner får de ett examensbevis.

Under lördagen växer arrangemanget med bla annat värdshuset ”Tre kvastar” och ”Madam Puddifoot`s” konditori och är öppet för allmänheten mellan kl 10-15.


Familjedag 

I början av terminen och hösten startar vi alltid verksamheten med en förmiddag ute i trädgården vid St Olovsgården.
Vi brukar grilla, gå tipspromenad, hålla ett klapp & klang, leka och ponnyridning.
Det brukar vara en trevlig upptakt på terminen och en skön stund ute i naturen.
Det knyts nya kontakter besökare emellan samt mellan personalen och besökarna.
Vi brukar även dela ut program för den kommande terminen.
Familjedagen sker alltid på en fredag och börjar kl 9:30 i början av höstterminen.


Barnens lördag 

Sista helgen i augusti fylls Köpings centrum med barn i alla åldrar då vi firar barnens lördag tillsammans. Traditionen är gammal, men återuppväcktes på nytt år 2006. Centrumföreningen, Rädda barnen, Scouterna, Unga Örnar, Bärgslagsbladet och Svenska kyrkan anordnar denna minimärkes dag för barnen. Aktiviteterna är många och skiftande; hoppborg, saftkalas, uppträdanden, ansiktsmålning, fiskedamm, ballongdjur, klätterstock m.m. Vi från Svenska kyrkan ger barnen möjlighet att hjälpa andra barn i världen genom att de får skänka leksaker och gossedjur som vi sedan skickar till barnhemsbarn, gatubarn och fattiga barn i andra länder. Alla aktiviteter är självklart gratis för barnen denna dag.
Evenemanget går av stapeln kl 10-15 i centrum sista lördagen i augusti.


Adventssamlingar

Varje år kring juletid bjuder vi in alla barn och personal på förskolorna i Köping till Kyrkan. Vi tittar på den stora julkrubban och får ta del av julberättelsen..
Vi delar ut adventskalendrar till alla barnen. Vi vill att alla barn ska få ett tillfälle att komma till kyrkan, få höra julberättelsen, se julkrubban och få del av det julen verkligen handlar om.


Lucia-avslutning

I slutet av varje hösttermin brukar vi avsluta med att vi firar lucia tillsammans. Det är en gudstjänst där alla barn som vill får delta som lucior, tomtar, tärnor, stjärngossar osv… Vi går i ett processionståg upp till koret där vi sjunger julsånger tillsammans. Självklart så avslutar vi med saft, lussebulle och pepparkaka. Vi tycker att det är en trevlig avslutning på terminen och alla vuxna anhöriga, syskon med flera får dela glädjen och gemenskapen med barnen och varandra, komma till kyrkan samt som ett extra plus för oss som personal är att vi får möjlighet att träffa fler familjemedlemmar.


Julfest

Första fredagen efter jul- och nyårsuppehållet har vi en stor Julfest på S:t Olovsgården. Vi börjar med ett klapp och klang. Därefter är det dans kring granen, fingerlekar, tomten kommer på besök och så blir det fika förstås.


Dopfest

Alla barn som döpts under året inbjuds till en fest där vi tillsammans firar dopet. Vi sjunger doppsalmer och barnsånger, tänder ljus, delar ut prismor och inte att förglömma: stort fika med doptårta.
Dopfesten hålls varje år vid kyndelsmäss fast på lördagen.


Påsksamlingar

Vid påsktiden bjuder vi in alla förskolor, dagbarnvårdare med sina barngrupper samt träningsskola och särskola till samlingar kring påskbudskapet.
Vi tar reda på varför vi firar påsk och varifrån våra traditioner kommer. Barnen får även ta del av påsklandskapet.


Hembesöken

Alla nyblivna föräldrar som är medlemmar i Svenska kyrkan får ett brev hem en tid efter födseln. Vi vill välkomna och lyckönska barnet till livet samtidigt som vi vill gratulera föräldrarna. I brevet får föräldrarna information om församlingens barnverksamhet och att man har möjlighet att boka ett hembesök då vi personal kommer hem till er. Vid hembesöken brukar man prata om lite allt möjligt, men ofta passar föräldrar på att fråga om dopet, hur det går till och hur man bokar.


Internationella barndagen

Första måndagen i oktober varje år firas internationella barndagen runt om i hela världen. 1953 startades detta firande på uppmaning av FN:s generalförsamling och har sedan dess fortsatt att drivas av UNICEF. I Köpings församling har vi bestämt oss för att vi också vill vara en del av detta firande och särskilt uppmärksamma barnens rättigheter. Vi har under tidigare år arbetat med detta från och till, men aldrig på det sätt som vi gör nuförtiden. Låg- och mellanstadieåldrarna inbjuds att vara med på lite olika sätt. Varje år har vi ett tema att utgå ifrån. Alla sinnen får vara med samtidigt som vi lär oss nya saker och får nya upplevelser.