Evenemang

Som församlingar anordnar vi en hel del egna evenemang och ibland samarbetar vi med andra i gemensamma projekt. 
En del evenemang/projekt finns bara en kort tid och förändras år från år, medan andra återkommer varje år eller pågår ständigt.
Här kommer en liten kortare presentation av några projekt och evenemang.

Barn- & Ungdomsfestivalen

Har anordnats varje år sedan 2001 under sista helgen i maj. Dessutom tillkommer det en mängd medarrangörer, sponsorer, frivilliga vuxna och
framförallt ungdomar som gör denna festival möjlig varje år.

Syfte:
Syftet med barn och ungdomsfestivalen är huvudsakligen att sätta barns- och ungdomars behov, intressen och livsfrågor i centrum samt att utgöra ett komplement till det övriga evenemanget.

Mål:
Bidra till folkfesten med en tydlig barn- och ungdomsinriktning.
Lyfta lokala barn och ungdomsförmågor.
Vara en öppen och drogfri plats.
Fungera som en trygg, trevlig och tillgänglig plats för att på så sätt hämma uppkomsten av droger, brott och skadegörelse.

Området/Program

Hökartorget är själva festivalområdet som är öppet från kl 10-01 både fredagen och lördagen. Inne på området finns bl.a. en stor scen och ett caféområde där olika evenemang går av stapeln, från morgon till sen kväll. Programmet ser självklart olika ut år från år, men det brukar komma några större kända artister förutom alla lokala barn- & ungdomsartister. Andra programpunkter är bl.a. Talang, Hitlåten, Dansfestival, Barnfestival, Skolans dag, Aktivitetstält och diverse överraskningsjippon. Det är ca 400 medverkande på olika sätt och ca 15 000 besökare på festivalen. Allting inne på området är gratis, förutom det du handlar i caféet. Plånboken ska inte vara avgörande för hur roligt du ska ha.
Vi utestänger ingen, men på grund utav att vi vill ha en drogfri festival kan det hända att människor utestänger sig själva.

Läs mer på hemsidan: www.ungdomsfestivalen.se


Om du vill vara med och arbeta eller om du vill vara med och sponsra detta evenemang kan du ta kontakt med:

Putte Filipsson – Diakon
Mobil: 070-215 68 73
E-post: putte.filipsson@svenskakyrkan.se

LAN

Fyra gånger per år anordnar vi LAN på S:t Olovsgården för dem i åk 7-3 gymn
1 Gbit internet, plats för 100 deltagare.
Varje deltagare får ta med egen dator och hörlurar.
Läs mer om LANen på www.lanikyrkan.se 

Kontaktperson:
Jimmy Alsin
Mobil: 070 603 77 68
E-post: Jimmy.alsin@svenskakyrkan.se

Harry Potter Experience

En gång om året förvandlas S.t Olovsgården till Hogwarts magiska skola.

Syfte:
Professor Dumbledore inleder the Harry Potter Experience med att fråga vilken den största magin är? Vänskap!

Som kyrka jobbar vi med barn och ungdomars värdegrund. Harry Potter berättelsen handlar om vänskap, utanförskap, att ställa upp för varandra, att välja den goda sidan i livet även när det kostar på och att det är viktigt att någon ser dig och tror på dig. Den tar också upp hur man hanterar sin rädsla, vad mod är och ämnet identitet. Kampen mellan ont och gott,
hur viktigt det är att hålla fast vid sina vänner och att man inte klarar allt själv alla gånger.

Vi vill skapa en dag där både barn och vuxna kan leka och ha roligt tillsammans!

Innehåll:
Harry Potter historien ger ett bra upplägg för att främja barns lärande och skapandelust. S.t Olovsgården förvandlas till Hogwarts med mängder av olika miljöer och uppdrag att ta del utav. Stationer/lektioner som finns att ta del av är t.ex. Örtlära, Riddiculus, Magiska instrument, Ollivanders trollstavstillverkning, Diagongränden, Quidditchträning, Talmagi, Har du Mugglare i släkten, Ansiktsmålning, Sorteringshatten och mycket mer.

På fredagen får alla fjärdeklassare i Köpings kommun komma till arrangemanget där alla lektioner har ett lärande syfte. Inspiration och tema till stationerna är självklart hämtade från Harry Potter böckerna. När eleverna har deltagit i minst fyra lektioner får de ett examensbevis.

Under lördagen växer arrangemanget med bla annat värdshuset ”Tre kvastar” och ”Madam Puddifoot`s” konditori och är öppet för allmänheten mellan kl 10-15.

Arrangemanget anordnas av Svenska kyrkan i Köpings pastorat och Svenska kyrkan i Västerås stift. Därutöver är det olika lokala föreningar som vi samarbetar med för att kunna göra detta fantastiska evenemang.

Julafton

Julafton är den högtid som är allra viktigast för de flesta människor i Sverige. Mat, julklappar, glädje och gemenskap.
Tyvärr har inte alla människor tillgång till detta. Ofrivillig ensamhet eller en destruktiv hemmiljö är ett rent helvete för många människor under denna högtid. Därför anordnar kyrkan ett julbord på julafton mellan kl 12-14 på S:t Olovsgården.
Därutöver tillkommer ju självklart julbön och midnattsmässa uppe i kyrkan.
Den som vill och behöver är välkommen att komma till detta julbord oavsett ålder och oavsett hur du har det hemma. För mer information kan du höra av dig till:

Putte Filipsson – Diakon
Mobil: 070-215 68 73
E-post: putte.filipsson@svenskakyrkan.se

Barnens lördag 

Sista helgen i augusti fylls Köpings centrum med barn i alla åldrar då vi firar barnens lördag tillsammans. Traditionen är gammal, men återuppväcktes på nytt år 2006. Svenska kyrkan och Scouterna är huvudarrangörer. Tillsammans med en mängd olika föreningar och företag anordnar vi denna minimärkes dag för barnen. Aktiviteterna är många och skiftande; hoppborgar, saftkalas, uppträdanden, pröva på aktiviteter, ansiktsmålning, fiskedamm, ballongdjur, klätterstock m.m. Alla aktiviteter är självklart gratis för barnen denna dag.
Evenemanget går av stapeln kl 10-15 i centrum sista lördagen i augusti.

Familjedagar 

I början och i slutet av sommaren har vi en trevlig förmiddag ute i trädgården vid S:t Olovsgården. Vi brukar grilla, fika, gå tipspromenad, hålla ett klapp & klang, leka och ha ponnyridning.
Det brukar vara ett trevligt avslut och en bra upptakt på terminerna samt en skön stund ute i naturen. Det knyts nya kontakter besökare emellan samt mellan personalen och besökarna.
Familjedagen sker alltid på en fredag och börjar kl 9:30 i början av höstterminen.

Lucia-avslutning

I slutet av varje hösttermin brukar vi avsluta öppet kyrkis verksamheten med att vi firar lucia tillsammans. Det är en gudstjänst där alla barn som vill får delta som lucior, tomtar, tärnor, stjärngossar osv… Vi går i ett processionståg upp till koret där vi sjunger julsånger tillsammans. Självklart så avslutar vi med saft, lussebulle och pepparkaka. Vi tycker att det är en trevlig avslutning på terminen och alla vuxna anhöriga, syskon med flera får dela glädjen och gemenskapen med barnen och varandra, komma till kyrkan samt som ett extra plus för oss som personal är att vi får möjlighet att träffa fler familjemedlemmar.

Julfest i Köping

Första fredagen efter jul- och nyårsuppehållet har vi en stor Julfest på S:t Olovsgården. Vi börjar med ett klapp och klang. Därefter är det dans kring granen, fingerlekar, tomten kommer på besök och så blir det fika förstås.

Julgransplundring i Brukskyrkan

Första söndagen efter trettonhelgen har vi en stor familjegudstjänst med julgransplundring i Brukskyrkan. Därefter är det dans kring granen, tomten kommer på besök och så blir det fika förstås.

 

 

Dopfest

Alla småbarn som döpts under året inbjuds till en fest där vi tillsammans firar dopet. Vi sjunger doppsalmer och barnsånger, tänder ljus, delar ut prismor och inte att förglömma: stort fika med doptårta.

Allhelgona helgen

Under allhelgona helgen minns vi våra döda. Det är en helg då vi påminner oss om att döden finns, och drabbar oss alla. På kapellkyrkogården i Köping och Malmakyrkogård kan du träffa personal från Svenska kyrkan i Köping. Du har möjlighet att få en fika, någon att prata med men du kan även dekorera ett gravljus eller skapa något annat till minne av de du saknar. Tillsammans ger vi varandra plats att sörja, sakna och minnas men vi skapar också plats för glädje och hopp.  Under helgen kan du även besöka alla våra kyrkor som är öppna för ljuständning.

Disco för låg-mellanstadiet

Ibland så anordnar vi discon. Förutom själva discot finns det kiosk och lite olika aktiviteter. Även någon danstävling och lekar brukar hinnas med.
Oftast brukar kvällen delas upp i två etapper.
Kl 18-20 för år 3-4 och kl 20.15-23 för år 5-6.

Resor till Ullared

Sugen på att shoppa i Skandinaviens och Sveriges största varuhus?

Då har du som är 13-19 år chansen att åka med oss från Köpings pastorat till Ullared Gekås för att shoppa loss.
Två gånger om året gör vi dessa resor som startar mitt i natten från Brukskyrkan i Kolsva och Oasen i Köping. Detta för att vi ska få så mycket tid som möjligt inne på varuhuset. Vi är tillbaka sent på kvällen samma dag.
Det är alltid två ledare med från pastoratet och deltagarna har tillgång till deras mobilnummer under hela dagen utifall att de behöver hjälp med något.

Kontaktperson:
Sofia Holtfors
Mobil: 070 718 77 51
E-post: sofia.holtfors@svenskakyrkan.se

Mini-Lan åk 4-7                                                                                               En lovaktivitet som inte fokuserar på fysisk sport eller musik, som ett komplement för att bygga gemenskap och ge en alternativ social plattform. Det blir en fysisk mötesplats för data och teknik intresserade. Kyrkan bjuder på mellanmål och lunch.

Aktivitetsdagar i samarbete med Fritidsgården på Malmaskolan, åk 7- 3:an gymn.       

En lovaktivitet två gånger per år. Olika aktiviteter som varierar mellan att Prova-på en sport, skapande verksamhet och lekar m.m. Även föreläsare förekommer.

Unga Arrangörer

Vi tycker att det är viktigt att du som ung får utlopp för dina idéer och ditt engagemang. Om du har idéer och brinner för att arrangera saker både för dem i din egen ålder men också för dem som är äldre eller yngre än dig, får du gärna ta kontakt med någon av oss som är anställda i församlingarna.
Kanske finns det fler som är intresserade utav samma sak som du?